Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Μουσικά θέματα ταινιών που έχουν μείνει στην ιστορία



Μελωδίες που συντροφεύουν ταινίες. Μουσικά κομμάτια που έχουν ταυτιστεί απόλυτα με τις ταινίες και τους ήρωες που συνόδευσαν. Ακολουθούν μερικά από τα γνωστότερα και πιο χαρακτηριστικά μουσικά θέματα κινηματογραφικών ταινιών που άφησαν εποχή.

Indiana Jones
Συνθέτης, ο John Williams και τίτλος του “The Raiders March”. Πρόκειται για τη χαρακτηριστική μουσική που συντροφεύει τον αγαπημένο μας αρχαιολόγο Indiana Jones, στις περιπέτειες του. Έχει κερδίσει Grammy, ενώ ήταν υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ.
James Bond
Όταν μιλάμε για τον διάσημο κατάσκοπο, μόνο μία μουσική σύνθεση μας έρχεται στο μυαλό. Η μουσική ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά στις 21 Ιουνίου του 1962.  Υπήρξε αντιδικία για το ποιος ήταν ο συνθέτης, καθώς δύο διεκδικούσαν αυτό τον τίτλο, ο Monty Norman και ο John Barry. Τελικά τα δικαστήρια αποφάνθηκαν υπέρ του Norman.
Επικίνδυνες αποστολές (Mission: Impossible)
Άλλος ένας κατάσκοπος, με ακόμη μία χαρακτηριστική μελωδία να τον συνοδεύει. ΟTom Cruise υποδύθηκε με μεγάλη επιτυχία τον Ethan Hunt, και ο Lalo Schifrinδημιούργησε την κατάλληλη μουσική για να μας παθιάζει με τα κατορθώματά του. Αξίζει να σημειωθεί πως το θέμα είχε αρχικά χρησιμοποιηθεί στη σειρά (Mission: Impossible) όπου στηρίχτηκε και η ταινία.

Pulp Fiction
Η γνωστή σε όλους μας «Μισιρλού»διασκευασμένη δια χειρός Dick Dale. Την ιδέα είχε προτείνει στον Quentin Tarantino, ο Boyd Rice. Το τραγούδι είχε πρωτοπαιχτεί από τον Μιχάλη Πατρινό το 1927, ενώ δε γνωρίζουμε ποιος είναι ο συνθέτης του.

Οι δρόμοι της Φωτιάς (Chariots of Fire)
Από τις πιο γνωστές συνθέσεις του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Έχει γίνει συνώνυμο αθλητικών εκδηλώσεων και άθλων ανθρώπινης δύναμης. Κυκλοφόρησε το 1981, βρέθηκε στο Billboard Hot 100 και ο Βαγγέλης κέρδισε τελικά το περιβόητοΌσκαρ.
Braveheart
Το soundtrack της ταινίας το υπογράφει o James Horner, ο οποίος ήταν και υποψήφιος για Όσκαρ για τη συγκεκριμένη ταινία. Η μελωδία ενορχηστρωμένη με τον μαγευτικό ήχο τηςγκάιντας, μεταφέρει στους θεατές με απόλυτο τρόπο το πνεύμα και το ύφος της ταινίας, επικό.
Μαθήματα πιάνου (The Piano)
Ο Michael Nyman μας έχει χαρίσει μία από τις πιο άρτιες και εκπληκτικές συνθέσεις που έχουν μπει ποτέ σε ταινία. Το soundtrack ήταν υποψήφιο για βραβείο Bafta αλλά και για Χρυσή Σφαίρα.
Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος (The good, the bad and the ugly)
Όταν σκεφτόμαστε western υπάρχει μόνο μία μουσική, αυτή του Ennio Morricone, από την ταινία «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος». Το θέμα περιγράφει απόλυτα τον «σκληρό» Clint Eastwood ενώ έχει πολυχρησιμοποιηθεί σε σειρές και ταινίες που σατυρίζουν την «Άγρια Δύση».
Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (The Lord ofthe Rings)
Το soundtrack της ταινίας υπογράφει ο Howard Shore. Πολλά κομμάτια έγιναν γνωστά και ταυτίστηκαν μαζί της. Ένα από τα πιο επιβλητικά, που έκανε μικρούς και μεγάλους να ανατριχιάσουν σε συνδυασμό με την εικόνα, ήταν το θέμα τουBlack Rider”, που προφανώς συντρόφευε τους Νάζγκουλ σε κάθε τους εμφάνιση στην οθόνη. O Howard Shore βραβεύτηκε με Όσκαρ για αυτή τη ταινία.
Forrest Gump
Μια μελωδία που όλοι μας έχουμε ακούσει κάποια στιγμή σε σειρές ή ταινίες. Έχει μια γλυκήτητα και σε αρκετούς θυμίζει Χριστούγεννα. Στην ουσία είναι η μουσική σύνθεση του Alan Silvestri για τη ταινία Forrest Gump. Ήταν υποψήφιο για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα.
Όσα παίρνει ο άνεμος (Gone with the wind)
Ένα μουσικό θέμα που το έχουμε συνδυάσει με τον Αμερικάνικο Νότο και την κακομαθημένη αλλά απίστευτα γλυκιά Σκάρλετ Οχάρα. Οι συνθέσεις του Max Steiner του χάρισαν μια υποψηφιότητα για Όσκαρ και το θέμα της Tara, της γης της Σκάρλετ μας συντροφεύει εδώ και 72 χρόνια!
Jurassic Park
Οι δεινόσαυροι επέστρεψαν στη Γη και ο Steven Spielberg δε θα μπορούσε να εμπιστευτεί άλλον για τη μουσική από τον John Williams. Αυτή ήταν και η δωδέκατη συνεργασία τους που είχε ως αποτέλεσμα ένα Grammy για την καλύτερη σύνθεση για ταινία.
Ψυχώ (Psycho)
Όταν ακούμε το συγκεκριμένο κομμάτι, ένα πράγμα μας έρχεται στο μυαλό, η σκηνή με την επίθεση στο ντουζ. Η σύνθεση του Bernard Herrmann αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μουσικής που έχει συνδεθεί άρρηκτα στο μυαλό του κοινού με τη ταινία. Μουσική τρόμου και αγωνίας.
Αόρατος Εραστής (Ghost)
Η μουσική της ταινίας είναι δημιουργία του Maurice Jarre. Το κύριο θέμα της ταινίας, άκρως μελωδικό και ρομαντικό, αντικατοπτρίζει τέλεια τα συναισθήματα του θεατή. Ο Maurice Jarre ήταν γι αυτή τη ταινία υποψήφιος για Όσκαρ.
Ο Νονός (The Godfather)
Κλασική ταινία και ακόμη πιο κλασικό θέμα. Όταν το ακούμε, ξέρουμε από ποια ταινία είναι και σκηνές και ατάκες αρχίζουν να περνάνε από το μυαλό μας. Ο NinoRota συνέθεσε τον απόλυτο ύμνο για την οικογένεια Κορλεόνε και ήταν, υποψήφιος για Όσκαρ και νικητής Χρυσής Σφαίρας.
Οι πειρατές της Καραϊβικής (Pirates of theCaribbean)
Από τις πιο επιτυχημένες ταινίες της Disney, με ήρωα τον πιο αντισυμβατικό πειρατή. Λογικό λοιπόν το μουσικό θέμα του Captain Jack Sparrow να είναι το ίδιο πετυχημένο με αυτόν. Το soundtrack το υπογράφει ο Klaus Badelt.

Ο πόλεμος των άστρων (Star Wars)
Steven Spielberg και John Williams σε μία ακόμα συνταγή επιτυχίας. Ίσως και το γνωστότερο μουσικό θέμα που έχει παίξει σε ταινία, όπου ακόμη και αυτοί που δεν την έχουν δει, ξέρουν από πού προέρχεται. Έκτος από τη χαρακτηριστική σύνθεση των τίτλων αρχής, πολύ γνωστό είναι και το κομμάτι του κακού Darth Vader. Για τις μελωδίες του ο Williams κέρδισε Grammy και Όσκαρ. Μια φορά και ένα καιρό, σε ένα γαλαξία πολύ μακρινό…
Ο ροζ πάνθηρας (The Pink Panther)
Ροζ διαμάντι ή γλυκούλης πάνθηρας, αναγνωρίζουμε πάντα τη μουσική του. ΟHenry Mancini έγραψε μία από τις πιο χαρακτηριστικές μελωδίες και εμείς απλά υποκλινόμαστε στο ρυθμό του. Έχει κερδίσει Όσκαρ και Grammy.
Harry Potter
Ο πιο διάσημος μάγος δε θα μπορούσε να μην έχει και ένα πολύ χαρακτηριστικό μουσικό θέμα. ΟJohn Williams υπογράφει τις συνθέσεις της ταινίας κερδίζοντας για ακόμη μια φορά μια υποψηφιότητα για Όσκαρ.
Ρέκβιεμ για ένα όνειρο (Requiem for a dream)
Ένα από τα πιο γνωστά και χρησιμοποιημένα μουσικά θέματα. Συνθέτης του είναι οClint Mansell. Έχει παίξει σε πολλά trailer ταινιών όπως στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, οι Δύο Πύργοι», Babylon A.D.,  The DaVinci Code,  I Am Legend, Sunshine, και Valley of Flowers.
LoveStory
Μία από τις πιο ρομαντικές ταινίες, ένα από τα πιο γνωστά μουσικά θέματα. Η σύνθεση ανήκει στον Francis Lai, που κέρδισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ και μία θέση στα καλύτερα μουσικά θέματα όλων των εποχών.
Ο τελευταίος των Μοϊκανών (The last of the Mohicans)
Ένα soundtrack με συνθέσεις του Randy Edelman και του Trevor Jones. Το μουσικό θέμα αυτής της ταινίας είναι χαρακτηριστικό και περιγράφει απόλυτα το επικό κλίμα της. Μια μελωδία που μας ταξιδεύει.
Rocky
Συνθέτης είναι ο Bill Conti που ήταν και υποψήφιος για Όσκαρ. Οι περισσότεροι ξέρουμε τη μουσική του Rocky και στο άκουσμά της αμέσως μας έρχεται στο μυαλό η μορφή του Σταλόνε που υποδύεται τον Ιταλό πυγμάχο Rocky Balboa.
Τιτανικός (Titanic)
Εκπληκτική μουσική, συνθέσεις που ξεχωρίζουν από τον James Horner. Τα περισσότερα από τα κομμάτια που υπάρχουν στο soundtrack του Τιτανικού είναι γνωστά, όπως το κομμάτι του ναυαγίου, οι ιρλανδέζικες μελωδίες αλλά και τοHymn to the sea” (Ύμνος στη θάλασσα) με τις γκάιντες. Το κυρίως θέμα του όμως, αυτό που υπάρχει και στο τραγούδι της ταινίας, με τη Celine Dion, είναι και το πιο χαρακτηριστικό. Το soundtrack έχει κερδίσει Όσκαρ.
Τα σαγόνια του Καρχαρία (Jaws)
Ο John Williams συνεργάζεται για ακόμη μια φορά με τον Spielberg και το αποτέλεσμα αποκλείεται να μην ήταν καλό. Με δύο νότες στη μουσική, ο Williams κατάφερε να δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους κακούς στην ιστορία του κινηματογράφου. Κέρδισε Grammy, Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου